Wat is speltherapie precies?

Wat is speltherapie precies?

30 oktober 2022 Uit Door Redactie

Mensen kunnen snel last krijgen van klachten met betrekking tot hun geestelijke gezondheid. Dit is niet alleen het geval bij volwassenen, maar ook bij kinderen kan dit gebeuren. Kinderen kunnen natuurlijk ook iets traumatisch meemaken en kinderen kunnen dit vaak moeilijk verwerken. Doordat ze het moeilijk kunnen verwerken, is de kans ook groot dat ze niet goed kunnen ontwikkelingen. Toch is het belangrijk dat ze goed kunnen ontwikkelen en moeten ze hulp krijgen. Het inschakelen van een psycholoog is dan heel handig en een psycholoog kan het kind goed helpen. 

Een psycholoog biedt vaak verschillende vormen therapie aan en sommige soorten therapie kunnen erg handig zijn voor kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat speltherapie heel goed werkt bij kinderen en dit komt natuurlijk doordat ze kunnen spelen. Maar waarom kiezen voor speltherapie? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Waarom speltherapie?

Waarom speltherapie? Dat zul je jezelf vast afvragen als je alles leest over speltherapie. Speltherapie is een effectief hulpmiddel om kinderen met problemen te helpen. Het helpt de kinderen om zichzelf weer te ontwikkelen. Het spel van de therapie geeft het kind de gelegenheid om te kunnen ontspannen, gedachten en gevoelens te uiten. Met deze experimenten laat het de psycholoog alle gedragsvormen zien en dit kan heel waardevol zijn. De psycholoog biedt het kind de mogelijkheid aan om nieuwe ervaringen op te doen, waardoor het kind nieuwe inzichten kan verwerven. Iedereen weet dat kinderen van spelen houden en daarom is het bewezen dat speltherapie ook echt werkt. 

Wanneer een kind problemen heeft met het uiten van gevoelens, is het handig om te kiezen voor speltherapie. Daarnaast kan het zijn dat jouw kind te weinig zelfvertrouwen heeft of een negatief zelfbeeld. Heeft je kind hechtingsproblemen? Dan kan speltherapie ook veel baat hebben en ervoor zorgen dat je kind zich beter voelt.

Hoe werkt het?

De therapie vindt plaats in de spelkamer van de psycholoog. Deze ruimte is zo ingericht dat het kind heel veel vrijheid heeft. Het kind kan spelen met allerlei speelgoed, maar ook met leuke spelletjes. Een kind kan vaak ook zichzelf verkleden en dit vindt een kind vaak heel erg leuk. De psycholoog zorgt voor het gezelschap en observeert het kind extra goed. De psycholoog volgt het kind in zijn spel en brengt onder woorden wat er precies gebeurt. Dit is natuurlijk belangrijk voor het herstel van jouw kind.